Bo grönt när du reser

Vi vet att det är mindre bra för miljön att flyga. Men, genom att välja hotell med större omsorg kan vi få fler och fler hotell att på större allvar ta ett steg till i sin strävan att bli ett så passa bra och miljövänligt hotell som möjligt.  Det handlar om att tänka modern teknik som ger förnyelsebar el till belysning samt luftkonditionering.

En sak är i alla fall säker: Hotellindustrin är energikrävande och bidrar till en betydande del av koldioxid-utsläppen  Enligt FN:s Davosrapport om turism och klimatförändringar släpper hotellbranschen ut – något förenklat och utan att räkna med den extra miljöpåverkan flygplan har genom att flyga på hög höjd – hälften så mycket som flyget. Hotell orsakar inte bara koldioxidutsläpp utan bidrar även till sopbergen och är storkonsumenter av färskvatten. Och till skillnad från när det gäller flyg finns redan nu teknik för hur man ska göra hotellen mer hållbara.”

Andra förutsättningar där och här

Det är en skillnad beroende på om vi bor på hotell i Thailand eller om vi checkar in på en romantisk weekend här i Sverige. Här bör du kolla så de använder energisnåla LED-lampor, renar avloppsvattnet och använder till komposter och bevattning samt att få personalen att tänka och leva miljösmart och låta det genomsyra hela hotellet. Att se till att du hamnar på ett hotell som tar miljön på allvar och kan visa upp hur de konkret jobbar för en hållbar framtid betyder att du med stor sannolikhet kommer sova bättre. Denna länk tar dig till Scandic hotels bokningskod   som ger dig rabatter på hotellövernattningar. Du får både rabatt och sova på ett hotell som tänker på dig som kund och miljön – bättre kan det nästan inte bil.