Dina val spelar roll

Det har länge talats om att vi måste börja ta ansvar för hur våra val påverkar miljön, till exempel genom att åka kollektivtrafik istället för bil, källsortera, välja lågenergilampor framför vanliga glödlampor och så vidare. Tyvärr verkar det som att många inte är villiga att ge upp sin bekväma livsstil för miljöns skull, och det kommer att få allvarliga konsekvenser i framtiden, något människor behöver inse.

Dags att inse allvaret

Under FN:s senaste klimatmöte i Qatar varnade man till exempel för att det inom omkring 50 år finns en risk att jordens medeltemperatur har ökat med fyra grader om vi inte vidtar kraftiga åtgärder nu. Fyra grader kanske inte låter mycket, men det skulle innebära stora svårigheter för oss människor och många djurarter skulle helt dö ut. För att göra något åt det här krävs att alla hjälps åt, och att alla enskilda individer inser sitt ansvar. Det är något miljöministern Lena Ek ville uppmärksamma då hon 2011 krävde en uppryckning av återvinningsbranschen:

SvD:s granskning i november uppmärksammade hur dålig kunskapen är kring var och hur lågenergilampor med kvicksilver ska slängas. Det innebär att många lampor slängs fel, vilket leder till att det tunga miljögiftet kvicksilver läcker ut i miljön. Miljöminister Lena Ek kallade situationen för ”akut” och i går samlade hon de ansvariga från avfallsbranschen och flera myndigheter till ett möte. De får nu tre månader på sig att rätta till de problem som uppmärksammats i återvinningsprocessen av lågenergilamporna.”

Vi måste börja ta klimatet och vår miljö på allvar och inse nyttan och behovet av återvinning, grönt tänkande och liknande.