Svenska räkan hotad

Den svenska räkan är rödlistad och det gäller att ta hand om den och vårda det bestånd som finns kvar. Men nu kan det vara klimatförändringarna som gör så räkan väljer att lämna Sverige för att söka sig till kallare vatten.

1096971-shrimpsUtfiskade har vi alla läst om och hur det påverkar många arter. Men, ska vi värna om vår planet på bästa sätt är det även viktigt att vi tänker på helheten och har ett miljötänk i alla led. För om vi överkonsumerar och lever som om vi har fler jordar ser vi till att skapa höga koldioxidutsläpp som höjer temperaturen och om vi fortsätter med skogshyvling av regnskog ser vi vill så vindarna tar nya vägar och skapar miljökatastrofer. Vi gör det hela mycket jobbigt för oss. Vi tar tidigare skrivit om olika instrument vi människor kan använda oss av för att se till så vi drar vårt strå till stacken. Men det är även viktigt att vi sprider kunskap vidare. För, om vi fortsätter leva såhär kommer vår älskade räka att lämna oss.

Sydligaste vattnet

Sveriges Radio skriver att vår räka, nordhavsräkan, befinner sig längst ner, alltså är det sydligaste beståndet. Blir det så att temperaturen i vattnet höjs kommer räkan att börja vandra uppåt till kalare vatten och med det lämna oss till vår ensamma öde. Dock kan det bli så att räkan hinner acklimatisera sig och vänja sig vid ett varmare hav, men vi ska nog inte hoppas på att det händer utan försöka att lösa problemet med vår miljö. För när det kommer till vad vi kan göra så finns det mycket vi som enskilda individer kan göra, bara vi tar oss lite tid och tänker långsiktigt.

En handfull varor du bör köpa eko

Det är väldigt roligt och glädjande att vi allt mer ökar andelen av ekologiska varorna i vår matkorg, och det är en uppmuntrande nyhet som rullat ut i dagarna. Vi har tidigare ibland annat det här inlägget skrivit om vikten av att handla ekologiskt, där vi skrev så här:

Man räddar inte världen med enbart ens egna handlingar och valet att börja handla ekologiskt och kravmärkt. Men man blir en del av en större rörelse, och berättar för matindustrin vad det är för typer av produkter som man vill köpa när man är i affären.

Men man kanske inte kan övergå helt och hållet till ekologiskt bara så där. Kanske fr att man inte tycker sig ha råd (även om de flesta har det) eller för att det blir en så stor förändring, vilket många har svårt för. Men det finns några saker du bör byta ut mot ekologiskt, bland annat bananer. De kan innehålla många gifter från bekämpningsmedel, inte bara i skalet utan även i fruktköttet. Kaffe bör du också köpa ekologiskt när du är ute och handlar, för det kan användas många bekämpningsmedel och liknande när konventionellt kaffe produceras. Sedan har vi de stora tjuvarna vindruvor och även vin, här jag du få i dig en hel cocktail av olika gifter från bekämpningsmedel om du inte väljer ekologiskt. Systembolaget blir allt bättre på att ta in många olika ekologiska viner och märka ut dessa, så det är inte längre något problem att hitta goda, ekologiska viner. Potatis och mjölk är också bra att byta till eko. Börja med dessa saker så har du kommit en bra bit på vägen!