En handfull varor du bör köpa eko

Det är väldigt roligt och glädjande att vi allt mer ökar andelen av ekologiska varorna i vår matkorg, och det är en uppmuntrande nyhet som rullat ut i dagarna. Vi har tidigare ibland annat det här inlägget skrivit om vikten av att handla ekologiskt, där vi skrev så här:

Man räddar inte världen med enbart ens egna handlingar och valet att börja handla ekologiskt och kravmärkt. Men man blir en del av en större rörelse, och berättar för matindustrin vad det är för typer av produkter som man vill köpa när man är i affären.

Men man kanske inte kan övergå helt och hållet till ekologiskt bara så där. Kanske fr att man inte tycker sig ha råd (även om de flesta har det) eller för att det blir en så stor förändring, vilket många har svårt för. Men det finns några saker du bör byta ut mot ekologiskt, bland annat bananer. De kan innehålla många gifter från bekämpningsmedel, inte bara i skalet utan även i fruktköttet. Kaffe bör du också köpa ekologiskt när du är ute och handlar, för det kan användas många bekämpningsmedel och liknande när konventionellt kaffe produceras. Sedan har vi de stora tjuvarna vindruvor och även vin, här jag du få i dig en hel cocktail av olika gifter från bekämpningsmedel om du inte väljer ekologiskt. Systembolaget blir allt bättre på att ta in många olika ekologiska viner och märka ut dessa, så det är inte längre något problem att hitta goda, ekologiska viner. Potatis och mjölk är också bra att byta till eko. Börja med dessa saker så har du kommit en bra bit på vägen!