Miljövänlig uppvärmning – här är tipsen

Svenskar har blivit allt mer miljömedvetna när det gäller hem och hushåll där den klimatsmarta uppvärmningen står i centrum. Det handlar helt enkelt om att skapa ett på flera plan optimalt inomhusklimat med utgångspunkt i miljön.

I den här artikeln ger vi dig konkreta tips på väg mot en mer miljövänlig uppvärmning hemma. Hur du bäst införskaffar värmepump, vilka system som är att prioritera, men även andra faktorer som påverkar din klimatsmarta vardag.

Köpa rätt värmesystem

När du står inför valet av värmepump är tipset att utgå från bostadens förutsättningar eftersom olika fastigheter har olika behov. Var du bor samt vilka möjligheter som finns på din ort spelar roll när det gäller valet av uppvärmningssystem. Ett stående tips är att införskaffa din klimatsmarta uppvärmning på nätet via e-klok eller någon annan ledande energiexpert. Det ger dig möjligheten att på en och samma plats jämföra olika typer av system för att få ett optimalt inomhusklimat. Att svenskar handlar mer på nätet är i det här laget ett känt faktum – inte minst i dessa pandemitider.

Precis som exempelvis vitvaror kan du idag hitta produkter som är energimärkta, vilket indikerar att de minskar miljöbelastningen. Välj därför med fördel värmepumpar eller andra uppvärmningsprodukter som garanterar en energismart användning. Idag har du dessutom möjlighet att använda olika system samtidigt, till exempel både pellets och sol. På Energimyndighetens hemsida beskrivs den här typen av kombination som ett optimalt alternativ med citatet:

– Då får du större flexibilitet och blir mindre sårbar.

Glöm inte bort att hela din vardag spelar en viktig roll när det gäller ett mer energismart leverne. Världsnaturfonden WWF listar saker du kan göra som på olika sätt bidrar till en mer hållbar och miljövänlig vardag.

Naturen viktig för svenskarna

Vi svenskar har verkligen en förkärlek till naturen och det är till naturen som vi vänder oss i olika livssituationer. Naturen påverkar oss på många sätt och formar mycket i samhället, men vi är inte alltid snälla mot den.

1522385-nasser-grund-weg-wet-ground-way-02

En studie visar att vi svenskar ger oss ut i naturen när vi vill ha tröst och söker kraft vid en personlig kris och där skiljer vi oss från andra länder som istället vänder sig till religionen. I studien svarar 68 procent av svenskarna att de i första hand vänder sig till naturen för att få tröst. Vi svenskar gillar helt enkelt att promenera i skogen eller vid havet och lyssna och lukta på naturen. Läs mer.

Mer friluftskläder

Det är inte bara när vi söker tröst som vi gillar att vara i naturen, utan vår kärlek för den har gjort att vi vänder oss dit lite när som helst i livet. Vi gillar helt enkelt att vistas där och det intresse vi har för uteaktiviteter för med sig ett växande utbud av kläder till naturvistelsen. I Allehanda kan man läsa att det viktigaste med friluftskläderna är funktionen och att kläderna har bra ventilation och andningsförmåga, samtidigt som de har en del finesser som gör funktionen bättre. Den som vill hitta friluftskläder till ett bra pris kan leta sig ut på nätet och är det en jacka man är ute efter kan man hitta den på http://www.activeoutfit.se/sv/490-skaljacka.

Vi förstör naturen

Men med tanke på hur mycket naturen formar våra liv, och till och med de kläder vi har på oss, tar vi inte hand om den speciellt bra. Enligt intresseorganisationer för svensk skog och natur så slår vi svenskar ut vår egen natur, skriver man i Svenska Dagbladet.

”Det är enligt terrängkörningslagen förbjudet att med en fyrhjuling ens orsaka små skador på markens växttäcke. Samtidigt tillåts skogsbolagen att fullständigt massakrera de svenska skogarna.”

Kör segway!

Att undvika bussen eller bilen när du ska ta dig korta sträckor är väldigt miljövänligt. Behöver man däremot ta sig någonstans snabbt, är kanske inte en promenad det optimala. Vi har tidigare skrivit om att cykeln är ett bra alternativ. Men en hyfsat ny uppfinning som tar dig dit du ska på ett roligt sätt, är segwayen.

Fordonen har kommit att kallas segway för att det företag som tillverkar dem heter just Segway. En segway är en ståhjuling, det vill säga ett tvåhjuligt elmotordrivet fordon som är självbalanserande och avsett för transport av en person. Fordonet togs fram av en amerikansk konstruktör som tidigare gjort rullstolen Ibot. Dessa två har delvis samma egenskaper. Man för fram en segway genom att stå på en plattform mellan de två hjulen. När man lutar kroppen framåt rör sig segwayen framåt. När man sedan lutar sig bakåt, saktar fordonet in eller backar, om den inte har fart framåt. Den första generationens segways styrdes genom att man vred vänsterhandtaget med- eller moturs. Den andra generation, som finns sedan 2006, svänger istället när man lutar styret och styrgången åt ett håll. Fordonets maximala hastighet är 20 km/h och lämpar sig bäst för korta sträckor eftersom att batteriet endast håller i 40 km. På grund av att segwayen är 11 gånger mer effektiv än genomsnittsbilen har fordonet blivit miljöklassat.

Den grupp människor som använder segwayen mest är poliser. Över 1100 polisstationer i världen har fem segways att transportera sig med. Vill även du testa segway så är det tillåtet enligt svensk lag sedan 2010. Det finns en rad olika ställen i landet där du kan hyra en segway i några timmar eller över dagen. Vill du istället köpa en segway går det också, men det kostar en del. En segway kostar nämligen mellan 50 000 och 90 000 kronor.

Miljösmart med mätinstrument

Det finns flera saker man kan göra för att vara mer miljösmart, det är inte bara att låta lampan vara släckt eller att byta ut alla gamla glödlampor. Det krävs betydligt mycket mer insatser för att man ska kunna bli märkbart energismart. Det första man dock måste göra är att få en överblick över hur ni förbrukar energi idag. Det bästa sättet är helt enkelt att investera i mätinstrument för energi och upptäcka vart er energi ”läcker ut”.

energi med pellets

I dagsläget är vi svenskar relativt miljömedvetna och uppdaterade om hur man ska och inte ska förbruka el. De flesta som bor i villor har redan infört ett nytt system som ska ge minsta effekt på miljön men maximal energi i huset. Exempel på energikällor som installeras i hus är berg- och fjällvärme samt olika förbränningsugnar som vi bränner pellets i. Vi undviker idag direktverkande el då detta är en otroligt kostsam historia om man inte har eldningsmöjligheter. När man värmer upp huset så är det enkelt att hitta miljösmarta lösningar och satsningar. Är det dock el vi talar om så krävs det ofta ett elavtal som ska kännas bra hos någon av de aktuella leverantörerna. Det betyder dock inte att den elförbrukning ni betalar för är helt nödvändig. Därför finns www.intab.se som ger er smarta lösningar i form av mätinstrument för el- och energi.

Hur fungerar en mätning?

Hos Intab finns där ett flertal mätinstrument att välja mellan. Dessa har olika mätområden och är man endast intresserad av just el och energi så ska man satsa på antingen en energilogger eller el logger. Är det er elförbrukning som ser konstig ut och ni misstänker att den är högre än den borde så är det absolut en bra investering att logga elen och se vart elboven finns. Detsamma gäller för energin i form av exempelvis uppvärmningen av huset. Kanske är det ett fönster som behöver tätas? Vad eller vart det än kan vara så finns instrumenten för det här.