För ett mer miljövänligt liv!

Under FN:s senaste klimatmöte i Qatar varnade man till exempel för att det inom omkring 50 år finns en risk att jordens medeltemperatur har ökat med fyra grader om vi inte vidtar kraftiga åtgärder nu. Fyra grader kanske inte låter mycket, men det skulle innebära stora svårigheter för oss människor och många djurarter skulle helt dö ut.

Så står det i ett inlägg här, vilket handlar om hur våra val faktiskt spelar roll. Och trots att det har skrivits om en gång redan, så är det värt att lyfta den viktiga frågan ännu en gång. Om vi inte börjar ta ansvar för vår jord kommer den att försvinna, och vi likaså. Och det handlar om mycket, och kan vara förståeligt att det tar emot för många att faktiskt leva så eftersom förändring inte alltid är det lättaste. Men viktigt är det att man försöker, och här kommer några tips på hur man kan leva ett mer miljövänligt liv:

  • Äter du kött? Kanske vill du inte sluta helt, och alla får göra som de vill. Men om du åtminstonde minskar ditt köttintag så gör du skillnad. Kanske ha två köttfria dagar i veckan? Då du äter grönsaker och annat gott. Det är bra för både kropp och natur, och någonting som du säkerligen kommer att klara av.
  • Hemmet! Har du sett över hur du har det i hemmet? Köper du lågenergilampor eller är det ingenting som du bryr dig om? Bara en liten sak som det gör väldigt stor skillnad, och det är helt klart någonting du kan köpa utan att det påverkar ditt liv överhuvudtaget. Likaså kan du välja att bara tvätta 1-2 gånger i månaden, och handdiska istället för att köra diskmaskinen konstant.
  • Ekologiskt och närodlat. Det här är nog knappast en nyhet för dig, men äter du ekologiskt? Äter du närodlat? All mat som skeppas världen över är kanske god, men det är den främst för att den är besprutad av massa olika medel. Att köpa närodlat gör att du får en färsk mat och du kommer att hjälpa miljön i och med att efterfrågan på annan oekologisk mat kommer minska om fler väljer ekologiskt.
  • Återvinning och källsortering. Något av de kanske viktigaste är att källsortera och återvinna. Det vi använder oss av dagligen kommer från vår jord, och det är av största vikt att vi återvinner för att kunna återanvända.
  • Kollektiv istället för bil. Behöver du verkligen ta bilen till jobbet varje dag? Nej, antagligen inte. Mängder av människor pendlar till arbetet, och det är verkligen ett miljövänligt val om du låter bilen stå. Avgaser gör att jorden mår dåligt, det förstår vem som helst.

Några enkla saker att ändra på, och om du bara väljer att ändra dig lite så har du tagit ett steg i rätt riktning. Tänk på att minsta förändring är en förbättring på 100 procent för din del. Och om alla gör samma sak, finns det en chans för våra barns barn, att fortsätta leva på den här fantastiska planeten. Börja innan det är försent!