Gör cykeln vinterredo

Trodde du att cykling bara var för vår, sommar och höst? Då får du allt tänka om, trenden visar att allt fler cyklister vägrar ställa in hojen i garaget bara för att det är lite kyla i luften och halt på marken – nu cyklar allt fler hela året om och därför är det viktigt att iordningsställa cykeln för väglaget.

”Med plogade och sandade cykelbanor och rätt utrustning går det utmärkt att cykla även vintertid. Men risken att skadas allvarligt ökar betydligt vid mörker och halt väglag.” läs mer hos Trafikverket här.

Tidigare har vi skrivitvinter cykel om hur cykeln är ett bra och grönt transportmedel som allt fler svenskar väljer framför att ta bilen, och visst är det så. Men cykeln är inte enbart ett transportmedel att använda när värmen värmer och solen strålar, cykeln kan man använda vilken årstid som helst – bara man anpassar cykeln efter väder och väglag.
Vad man till exempel kan göra är att byta till ordentliga vinterdäck för att klara av halkan och snöigt väglag. Men vad man heller inte bör glömma är att också se till att synas ordentligt. På vinterhalvåret lyser solen med sin frånvaro än på något annat sätt, och därför är reflexer och cykelljus något att verkligen vara noga med att använda. Annars är det lätta att varken bilister, andra cyklister och fotgängare inte ser dig när du kommer farande, och det är som bäddat för en olycka. Självklart kan olyckan vara framme av andra orsaker också, och då är det även viktigt att du skyddar det viktigaste du har – ditt huvud och hjärna. Cykelhjälmen är därför inte att glömmas bort – den kan trots allt vara skillnad mellan liv och död!