Handla med miljön i åtanke

I dag skriver vi om hur man kan handla saker och samtidigt tänka på miljön. Det handlar om att köpa second hand men också att shoppa produkter av material som inte är lika miljökrävande som andra.

Berg sjö NorgeNyligen kunde vi läsa om hur ett budgetförslag från ett av Alliansens partier handlade om att nya bilar som inte är miljöklassade borde få höjd fordonsskatt med ca 2000 kronor per år. Men inte bara det, partiet i fråga ville också införa en miljöskatt på elektronik.

Ja, det är inte vidare miljövänligt att konsumera elektronik i sådan hastighet som vi gör. Sopberg, farligt avfall och dålig sortering skapar problem för naturen och det är helt enkelt inte hållbart. En sak som var man kan göra, förutom att vara samvetsgrann när det kommer till sopsortering, är att köpa en begagnad mobil i stället för en ny. En bra andrahandsmobil kan man köpa här bland annat: http://mobilbazaren.se/apple-telefon/begagnad-iphone/.

Men inte bara elektronik är en miljöbov, så är även kläder – som konsumeras i en rasande fart det också. I en artikel i GD kan vi dock läsa om hur man kan köpa kläder i mer miljövänliga material som:

  • Lyocell, av cellulosa från energiskog
  • Hampa, lättodlad och slitstark
  • Återvunnen polyester, av petflaskor och gamla kläder
  • Rami, av en nässelväxt från Kina
  • Mjölkfibrer, av sur mjölk som blir mjukt tyg
  • Lin, kräver mindre kemikalier än bomull

Polyester, polyamid, nylon och akryl är inte så vänliga mot miljön däremot, dessa tillverkas av olja och energiåtgången är stor under tillverkningsprocessen.

Okända sopberg fulla med plast i våra hav

Ett skrämmande faktum, som många inte vet om, kan vi läsa om här. Det är sanningen om hur våra världs hav ser ut. Mängden skräp som slängs i havet är enorm och detta visar sig i lika enorma sopberg, som flyter runt fulla med plast. I både Stilla Havet och Atlanter skvalpar plasthögar runt, på omfång så stora som 1450 kilometer, med upp till 2 miljoner plastföremål per kvadratkilometer. Det kanske är dags att börja tänka på vad man konsumerar alltså, för jordens skull. Där kommer just andrahandsvaror in som ett bra alternativ till splitternytt, det blir dessutom mindre kostsamt för plånboken. Mer om detta går det att läsa om i Svenska Dagbladet.