Installera en luft/vattenvärmepump

Att byta till en luft/vattenvärmepump kan vara en bra affär. I den här artikeln får du reda på fördelarna med en värmepump och vad du ska tänka på om du funderar på att installera en i ditt hus.

Har du funderat över hur du värmer upp ditt hus? Om ditt hus just nu värms med direktverkande el kan det finnas stora slantar att tjäna på att byta uppvärmning. Ditt bästa val kan vara att installera luft vatten värmepump, både för din plånboks skull och för miljön.

Värmer både luft och vatten

En av de stora fördelarna med en vatten/luftvärmepump är att den slår två flugor i en smäll. Den värmer nämligen upp både inomhusluften och vattnet. Så om ditt vatten i nuläget värms upp med en varmvattenberedare kan du i sådana fall skrota den, vilket ytterligare sparar in på din elförbrukning. Det går dessutom snabbt att byta till en luft/vatten-värmepump. I de flesta fall kan de installeras på några få timmar. Om du behöver hjälp med installationen har du rätt att göra rotavdrag för arbetet. I och med det kan du sänka kostnaden för installationen med upp till en dryg tredjedel. Med tanke på att många minskar sina elkostnader med upp till en fjärdedel genom att byta till värmepump så kommer du snart att tjäna in kostnaderna både för inköpet och installationen.

Skaffa rätt typ av pump

En luft/vattenvärmepump är både praktisk och billig, men för att det ska vara rätt uppvärmningsalternativ för dig krävs att ditt hem uppfyller några villkor. För det första måste huset ha ett vattenburet värmesystem. En annan fördel är att huset har en relativt öppen planlösning. Värmepumpen fördelar då värmen i huset bättre. Det kan också vara värt att fundera över om du ska tilläggsisolera huset för att göra det mer energieffektivt överlag. Det kan också innebära att du i sådana fall kan köpa en lite mindre och billigare värmepump.

Några sammanfattade fördelar med att byta till luft/vattenvärmepump:

  • Utmärkt komplement om ditt hus i första hand värms upp med direktverkande el.
  • Går snabbt att installera.
  • Många som byter till värmepump sänker sina elkostnader med upp till 25 procent.