Kör segway!

Att undvika bussen eller bilen när du ska ta dig korta sträckor är väldigt miljövänligt. Behöver man däremot ta sig någonstans snabbt, är kanske inte en promenad det optimala. Vi har tidigare skrivit om att cykeln är ett bra alternativ. Men en hyfsat ny uppfinning som tar dig dit du ska på ett roligt sätt, är segwayen.

Fordonen har kommit att kallas segway för att det företag som tillverkar dem heter just Segway. En segway är en ståhjuling, det vill säga ett tvåhjuligt elmotordrivet fordon som är självbalanserande och avsett för transport av en person. Fordonet togs fram av en amerikansk konstruktör som tidigare gjort rullstolen Ibot. Dessa två har delvis samma egenskaper. Man för fram en segway genom att stå på en plattform mellan de två hjulen. När man lutar kroppen framåt rör sig segwayen framåt. När man sedan lutar sig bakåt, saktar fordonet in eller backar, om den inte har fart framåt. Den första generationens segways styrdes genom att man vred vänsterhandtaget med- eller moturs. Den andra generation, som finns sedan 2006, svänger istället när man lutar styret och styrgången åt ett håll. Fordonets maximala hastighet är 20 km/h och lämpar sig bäst för korta sträckor eftersom att batteriet endast håller i 40 km. På grund av att segwayen är 11 gånger mer effektiv än genomsnittsbilen har fordonet blivit miljöklassat.

Den grupp människor som använder segwayen mest är poliser. Över 1100 polisstationer i världen har fem segways att transportera sig med. Vill även du testa segway så är det tillåtet enligt svensk lag sedan 2010. Det finns en rad olika ställen i landet där du kan hyra en segway i några timmar eller över dagen. Vill du istället köpa en segway går det också, men det kostar en del. En segway kostar nämligen mellan 50 000 och 90 000 kronor.