Hjälp miljön med fokus på maten

Man räddar inte världen med enbart ens egna handlingar och valet att börja handla ekologiskt och kravmärkt. Men man blir en del av en större rörelse, och berättar för matindustrin vad det är för typer av produkter som man vill köpa när man är i affären.

På nätet kan den som känner att kvällens, eller hela veckans, middagar känns som ett olösligt mysterium hitta goda ekologiska recept. Ekologiska recept som man efter att ha testat dem inte kommer att kunna leva utan bara måste laga igen. Frågan är om det är okej med samma middagsmat även under nästa vecka?

Anpassa recepten och gör dem personliga

De mest populära recepten kan man ofta med fördel modifiera efter sina egna önskemål. Det kan handla om att lägga till en ingrediens som man tror skulle passa, lägga till något extra eller plocka bort det som man själv inte tyckte passade in. För att kunna dela med sig av ens experiment i köket finns det forum på nätet öppna för diskussioner och att dela med sig av ens bästa tips. En av dessa platser är Matklubben.se, där man också hittar ett stort utbud av olika recept.  Vilka är då varorna man kan förvänta sig finna i recepten och vad för typer av produkter är möjliga att handla som är ekologiska. I dag ser utbudet och efterfrågan till största del ut på detta sätt:

”De Kravprodukter som säljer bäst är mjölk, ägg och kaffe. En bubblare är färska kryddor som 2011 seglade upp på tio i topp listan över de Kravmärkta produkter som vi köper mest. Enligt Ica stod ekologiska kryddor för 40 procent av deras färska kryddmarknad.

Även matbröd, barnmat och alko­hol blev populärare som Kravmärkta produkter.

En Sifo-undersökning som genomfördes tidigare i mars visade att var femte konsument vill köpa mer Kravmärkt mat. Där framkom också att 53 procent köper Kravmärkt mat ibland och att 19 procent gör det så ofta de kan.”