Lys mer miljövänligt

Det bär mot mörkare tider; mörkare och mycket kallare. Att lysa upp i varje rum och varje vrå för att fånga ljuset känns som en bra idén vid en snabb tanke. Men rent miljömässigt och även ekonomiskt kanske inte är det bästa alternativet. Dock kan du lysa upp och även ta hänsyn till miljön. Detta genom led lampor eller heliga ljus som även sprider ett romantiskt sken och stämning. Att vanliga ljus är bra är inte svårt att förstå, men vi kanske inte har full koll på hur bra LED-lampor verkligen är.

  • Effektiva då 50% av energin blir ljus.
  • Väldigt lång livslängd. Då de inte har en glödtråd kan de lysa i 100000 timmar.
  • Passar perfekt i bärbara enheter såsom bilar, båtar och fritidshus då de går på likström.
  • Finns inga farliga metaller eller gaser, vilket gör att de är bättre ur miljösynpunkt.
  • Finns i mängder av olika färger.
  • Avger mindre värme och med det minskar brandrisken.

 

Andra alternativ

Det finns två andra bra alternativ till bättre ljuskällor, vilka är Hallogen-  och lågenergilampor. Att komplettera med dessa alternativ för att få bättre ljus är att rekommendera då diodlampor kan ha svårt att lysa upp stora ytor. Dock bör du vara uppmärksam om din lågenergilampa skulle gå sönder.

”Många lågenergilampor innehåller dock upp till 5 mg kvicksilver som förångas när lampan är varm. Tappar man lampan under tiden den brinner ska man därför snabbt lämna rummet och stänga dörrar och fönster. Efter en halvtimme kan man torka upp, lägga den trasiga lampan i en burk och lämna burken i ”miljöfarligt avfall”