Därför är solceller bra för klimatet

Solens strålar är en oändlig källa till energi och den är förnybar. Solenergi är helt gratis som dessutom är väldigt miljövänlig eftersom den är fossilfri. Att installera solceller är därmed ett utmärkt sätt för privatpersoner att kunna producera egen energi.

Miljön är hårt ansatt och för att ha ett mer hållbart energisystem som inte påverkar klimatet i lika stor utsräckning är solenergi ett väldigt bra alternativ. Den energi som jorden tar emot från solen under ungefär två timmar är lika mycket energi som hela jordens befolkning förbrukar under ett helt år. Problemet är i nuläget att kunna ta vara på energin på ett effektivt sätt. Solceller är ett bra sätt att kunna ta tillvara på energin som solen ger. Om du är intresserad av att installera solceller ska du gå in på https://telgeenergi.se/solceller/Skaffa-solceller/ och läsa mer. Det finns olika solcellspaket som du kan köpa och sätta upp. Att köpa solceller kostar en del men det är en engångskostnad, när solcellerna väl är på plats kostar de inget. De kräver heller inget underhåll. När du installerar solceller kan du nyttja rot- och rutavdrag vilket ger dig ett billigare pris.

Solceller producerar energi upp till 30 år

pexels-pixabay-159397Genom att fånga och använda mer solenergi kan trycket på klimatet minska. Förutom att solceller är bra för miljön är det även bra för din plånbok. När du väl har solcellerna på taket är du mycket mindre beroende av att köpa el och därmed behöver du inte tänka lika mycket på skenande elpriser. Solceller kan producera gratis el i ungefär 20-30 år. Det behövs inget bygglov när du ska installera solceller om de följer takets lutning eller formen på huset. En fördel med solceller är att du vet att solenergi inte kommer att ta slut, det är en säker investering. Dessutom kan solceller öka värdet på ditt hus eftersom solceller gör att driftkostnaden för huset minskar.

Installera en luft/vattenvärmepump

Att byta till en luft/vattenvärmepump kan vara en bra affär. I den här artikeln får du reda på fördelarna med en värmepump och vad du ska tänka på om du funderar på att installera en i ditt hus.

Har du funderat över hur du värmer upp ditt hus? Om ditt hus just nu värms med direktverkande el kan det finnas stora slantar att tjäna på att byta uppvärmning. Ditt bästa val kan vara att installera luft vatten värmepump, både för din plånboks skull och för miljön.

Värmer både luft och vatten

En av de stora fördelarna med en vatten/luftvärmepump är att den slår två flugor i en smäll. Den värmer nämligen upp både inomhusluften och vattnet. Så om ditt vatten i nuläget värms upp med en varmvattenberedare kan du i sådana fall skrota den, vilket ytterligare sparar in på din elförbrukning. Det går dessutom snabbt att byta till en luft/vatten-värmepump. I de flesta fall kan de installeras på några få timmar. Om du behöver hjälp med installationen har du rätt att göra rotavdrag för arbetet. I och med det kan du sänka kostnaden för installationen med upp till en dryg tredjedel. Med tanke på att många minskar sina elkostnader med upp till en fjärdedel genom att byta till värmepump så kommer du snart att tjäna in kostnaderna både för inköpet och installationen.

Skaffa rätt typ av pump

En luft/vattenvärmepump är både praktisk och billig, men för att det ska vara rätt uppvärmningsalternativ för dig krävs att ditt hem uppfyller några villkor. För det första måste huset ha ett vattenburet värmesystem. En annan fördel är att huset har en relativt öppen planlösning. Värmepumpen fördelar då värmen i huset bättre. Det kan också vara värt att fundera över om du ska tilläggsisolera huset för att göra det mer energieffektivt överlag. Det kan också innebära att du i sådana fall kan köpa en lite mindre och billigare värmepump.

Några sammanfattade fördelar med att byta till luft/vattenvärmepump:

 • Utmärkt komplement om ditt hus i första hand värms upp med direktverkande el.
 • Går snabbt att installera.
 • Många som byter till värmepump sänker sina elkostnader med upp till 25 procent.

Handla med miljön i åtanke

I dag skriver vi om hur man kan handla saker och samtidigt tänka på miljön. Det handlar om att köpa second hand men också att shoppa produkter av material som inte är lika miljökrävande som andra.

Berg sjö NorgeNyligen kunde vi läsa om hur ett budgetförslag från ett av Alliansens partier handlade om att nya bilar som inte är miljöklassade borde få höjd fordonsskatt med ca 2000 kronor per år. Men inte bara det, partiet i fråga ville också införa en miljöskatt på elektronik.

Ja, det är inte vidare miljövänligt att konsumera elektronik i sådan hastighet som vi gör. Sopberg, farligt avfall och dålig sortering skapar problem för naturen och det är helt enkelt inte hållbart. En sak som var man kan göra, förutom att vara samvetsgrann när det kommer till sopsortering, är att köpa en begagnad mobil i stället för en ny. En bra andrahandsmobil kan man köpa här bland annat: http://mobilbazaren.se/apple-telefon/begagnad-iphone/.

Men inte bara elektronik är en miljöbov, så är även kläder – som konsumeras i en rasande fart det också. I en artikel i GD kan vi dock läsa om hur man kan köpa kläder i mer miljövänliga material som:

 • Lyocell, av cellulosa från energiskog
 • Hampa, lättodlad och slitstark
 • Återvunnen polyester, av petflaskor och gamla kläder
 • Rami, av en nässelväxt från Kina
 • Mjölkfibrer, av sur mjölk som blir mjukt tyg
 • Lin, kräver mindre kemikalier än bomull

Polyester, polyamid, nylon och akryl är inte så vänliga mot miljön däremot, dessa tillverkas av olja och energiåtgången är stor under tillverkningsprocessen.

Okända sopberg fulla med plast i våra hav

Ett skrämmande faktum, som många inte vet om, kan vi läsa om här. Det är sanningen om hur våra världs hav ser ut. Mängden skräp som slängs i havet är enorm och detta visar sig i lika enorma sopberg, som flyter runt fulla med plast. I både Stilla Havet och Atlanter skvalpar plasthögar runt, på omfång så stora som 1450 kilometer, med upp till 2 miljoner plastföremål per kvadratkilometer. Det kanske är dags att börja tänka på vad man konsumerar alltså, för jordens skull. Där kommer just andrahandsvaror in som ett bra alternativ till splitternytt, det blir dessutom mindre kostsamt för plånboken. Mer om detta går det att läsa om i Svenska Dagbladet.

Gör cykeln vinterredo

Trodde du att cykling bara var för vår, sommar och höst? Då får du allt tänka om, trenden visar att allt fler cyklister vägrar ställa in hojen i garaget bara för att det är lite kyla i luften och halt på marken – nu cyklar allt fler hela året om och därför är det viktigt att iordningsställa cykeln för väglaget.

”Med plogade och sandade cykelbanor och rätt utrustning går det utmärkt att cykla även vintertid. Men risken att skadas allvarligt ökar betydligt vid mörker och halt väglag.” läs mer hos Trafikverket här.

Tidigare har vi skrivitvinter cykel om hur cykeln är ett bra och grönt transportmedel som allt fler svenskar väljer framför att ta bilen, och visst är det så. Men cykeln är inte enbart ett transportmedel att använda när värmen värmer och solen strålar, cykeln kan man använda vilken årstid som helst – bara man anpassar cykeln efter väder och väglag.
Vad man till exempel kan göra är att byta till ordentliga vinterdäck för att klara av halkan och snöigt väglag. Men vad man heller inte bör glömma är att också se till att synas ordentligt. På vinterhalvåret lyser solen med sin frånvaro än på något annat sätt, och därför är reflexer och cykelljus något att verkligen vara noga med att använda. Annars är det lätta att varken bilister, andra cyklister och fotgängare inte ser dig när du kommer farande, och det är som bäddat för en olycka. Självklart kan olyckan vara framme av andra orsaker också, och då är det även viktigt att du skyddar det viktigaste du har – ditt huvud och hjärna. Cykelhjälmen är därför inte att glömmas bort – den kan trots allt vara skillnad mellan liv och död!

För ett mer miljövänligt liv!

Under FN:s senaste klimatmöte i Qatar varnade man till exempel för att det inom omkring 50 år finns en risk att jordens medeltemperatur har ökat med fyra grader om vi inte vidtar kraftiga åtgärder nu. Fyra grader kanske inte låter mycket, men det skulle innebära stora svårigheter för oss människor och många djurarter skulle helt dö ut.

Så står det i ett inlägg här, vilket handlar om hur våra val faktiskt spelar roll. Och trots att det har skrivits om en gång redan, så är det värt att lyfta den viktiga frågan ännu en gång. Om vi inte börjar ta ansvar för vår jord kommer den att försvinna, och vi likaså. Och det handlar om mycket, och kan vara förståeligt att det tar emot för många att faktiskt leva så eftersom förändring inte alltid är det lättaste. Men viktigt är det att man försöker, och här kommer några tips på hur man kan leva ett mer miljövänligt liv:

 • Äter du kött? Kanske vill du inte sluta helt, och alla får göra som de vill. Men om du åtminstonde minskar ditt köttintag så gör du skillnad. Kanske ha två köttfria dagar i veckan? Då du äter grönsaker och annat gott. Det är bra för både kropp och natur, och någonting som du säkerligen kommer att klara av.
 • Hemmet! Har du sett över hur du har det i hemmet? Köper du lågenergilampor eller är det ingenting som du bryr dig om? Bara en liten sak som det gör väldigt stor skillnad, och det är helt klart någonting du kan köpa utan att det påverkar ditt liv överhuvudtaget. Likaså kan du välja att bara tvätta 1-2 gånger i månaden, och handdiska istället för att köra diskmaskinen konstant.
 • Ekologiskt och närodlat. Det här är nog knappast en nyhet för dig, men äter du ekologiskt? Äter du närodlat? All mat som skeppas världen över är kanske god, men det är den främst för att den är besprutad av massa olika medel. Att köpa närodlat gör att du får en färsk mat och du kommer att hjälpa miljön i och med att efterfrågan på annan oekologisk mat kommer minska om fler väljer ekologiskt.
 • Återvinning och källsortering. Något av de kanske viktigaste är att källsortera och återvinna. Det vi använder oss av dagligen kommer från vår jord, och det är av största vikt att vi återvinner för att kunna återanvända.
 • Kollektiv istället för bil. Behöver du verkligen ta bilen till jobbet varje dag? Nej, antagligen inte. Mängder av människor pendlar till arbetet, och det är verkligen ett miljövänligt val om du låter bilen stå. Avgaser gör att jorden mår dåligt, det förstår vem som helst.

Några enkla saker att ändra på, och om du bara väljer att ändra dig lite så har du tagit ett steg i rätt riktning. Tänk på att minsta förändring är en förbättring på 100 procent för din del. Och om alla gör samma sak, finns det en chans för våra barns barn, att fortsätta leva på den här fantastiska planeten. Börja innan det är försent!

Bli en miljövän!

Något som hela tiden blir mer och mer populärt att bry sig om är miljön! Om det är en trend eller inte kan vara svårt att säga, men även om det är det så är det till hundra procent bara en positiv trend, som förhoppningsvis kommer att fortsätta åt samma håll! För miljön är verkligen något som vi måste bry oss om och ha i åtanke i princip hela tiden, eftersom det är något som påverkar vår jord så himla mycket som det faktiskt gör. Låt oss därför ta upp tre förhållandevis enkla grejer som man kan göra för att vara en riktig miljövän.

 • Att välja ekologisk mjölk, ägg, tomater och så vidare när man står i mataffären kan göra med än vad man tror. Visst kan det kännas som att man som en enda individ på en jättestor planet inte kan göra så mycket, men det är helt fel tänk! Köper du så köper ofta fler, och ju mer det efterfrågas, ju större kommer utbudet att bli. Om slutligen enbart ekologiska varor efterfrågas, kommer inget annat att existera. Mer ekologisk mat åt folket, med andra ord!
 • Källsortering är något som i vissa kommuner är insatt i de olika hemmen, medan i andra, till exempel vår huvudstad Stockholm, sällan sker. I alla fall inte så länge man bryr sig om det själv! För om man jämför med vissa kommuner nere i vackra Skåne där man har minst fyra, fem olika kärl bara bland sina sopor under vasken har man en enda hink i Stockholm. Det är tråkigt att man ska behöva ta tag i det på egen hand, men en väldigt viktig grej!
 • Alla har vi nog grejer hemma som vi sällan använder och funderar på att göra oss av med. Så blir det ju efter ett tag, oavsett hur mycket man än gillar exempelvis en tröja när man köper den. Men att slänga grejer som blivit producerade en gång är enbart dumt! Varför inte ge bort den till en vän, eller lämna den i en second hand affär? Den kan garanterat komma till användning igen. Miljön tackar och bockar!

Miljöeffektiva hus

Även väggar och tak kan vara miljöeffektiva. Att värna om miljön består nämligen av ett kretslopp av handlingar och åtgärder. I grunden handlar det om att alltid ta de skonsamma valen och belasta ens omgivning så lite som möjligt. Något som inte behöver innebära att alla ens val blir dyrare. Det går att hitta fönster billigt, som inte bara är billiga utan dessutom behåller bostadens värme på ett bra sätt så att värmen inte försvinner ut till ingen nytta.När det gäller ens bostad är fönster viktiga för att kunna hålla ner energikostnaderna.

Det finns personer att inspireras av när det gäller att leva ett liv med en så liten inverkan på miljön som möjligt. Några av dessa personer är familjen Rung/Larsson. En familj som beskrivs på detta sätt:

”Att frakta hem matvarorna med hjälp av löpskor och ryggsäck och att beställa ekologiska basvaror på pall är självklara val sedan länge för familjen Rung/Larsson. I deras livsval ingår också vedspis att laga mat på, solceller, egen grönsaksodling och ett kylskåp som håller maten kall utan el.
Att tänka på symbiosen miljö, hälsa och ekonomi är ett stort intresse och genomsyrar familjens vardag på ett självklart sätt.

Själva poängterar de att alla deras handlingar och val baseras på att just den livsstilen är ett intresse och något som alla i familjen tycker att det är roligt. Just det roliga behövs. Familjen poängterar att de inte gör någonting för att man måste eller borde. Försöker man leva på detta miljömedvetna sätt bara för att man känner sig tvungna eller nästan tvingade, kommer livsstilen inte gå att upprätthålla i längden.

Dina val spelar roll

Det har länge talats om att vi måste börja ta ansvar för hur våra val påverkar miljön, till exempel genom att åka kollektivtrafik istället för bil, källsortera, välja lågenergilampor framför vanliga glödlampor och så vidare. Tyvärr verkar det som att många inte är villiga att ge upp sin bekväma livsstil för miljöns skull, och det kommer att få allvarliga konsekvenser i framtiden, något människor behöver inse.

Dags att inse allvaret

Under FN:s senaste klimatmöte i Qatar varnade man till exempel för att det inom omkring 50 år finns en risk att jordens medeltemperatur har ökat med fyra grader om vi inte vidtar kraftiga åtgärder nu. Fyra grader kanske inte låter mycket, men det skulle innebära stora svårigheter för oss människor och många djurarter skulle helt dö ut. För att göra något åt det här krävs att alla hjälps åt, och att alla enskilda individer inser sitt ansvar. Det är något miljöministern Lena Ek ville uppmärksamma då hon 2011 krävde en uppryckning av återvinningsbranschen:

SvD:s granskning i november uppmärksammade hur dålig kunskapen är kring var och hur lågenergilampor med kvicksilver ska slängas. Det innebär att många lampor slängs fel, vilket leder till att det tunga miljögiftet kvicksilver läcker ut i miljön. Miljöminister Lena Ek kallade situationen för ”akut” och i går samlade hon de ansvariga från avfallsbranschen och flera myndigheter till ett möte. De får nu tre månader på sig att rätta till de problem som uppmärksammats i återvinningsprocessen av lågenergilamporna.”

Vi måste börja ta klimatet och vår miljö på allvar och inse nyttan och behovet av återvinning, grönt tänkande och liknande.

Skönhet utan bekostnad på miljön

Skönhetsindustrin är i stort ingen industri som varit oskyldiga i nedsmutsningen av den miljö vi lever i. Många av de produkter som vi använder dagligen innehåller ämnen som enligt studier är cancerframkallande, leder till inlärningssvårigheter, astma och allergier och minskad och försämrad fertilitet. Många av studierna som har gjorts på dessa ämnen har visat sig vara skadliga på djur, men vi människor är ju också djur. Ämnena som har visat sig kunna leda till dessa uppräknade komplikationer skadar både djur, människor och miljön men är på förpackningarna dolda med konstiga beteckningar. Man kan fråga sig vilket pris vår skönhet kostnad. Intresserad av att veta mer? Läs då mer hos denna organisation eller kolla på filmen nedan.

Som tur är så är inte alla ämnen skadliga, och det finns märken och produkter som försöker att göra skillnad.  Ett av dessa märken är Bare minerals. Nytt från Bare minerals, som är märket som använder mineraler och naturliga ämnen i sina produkter, hittar man bland annat på nätet på webbplatser som Brallis.

Spara på miljön, stanna hemma och roa dig

Det finns flera saker som man som privatperson kan göra för att spara in på utsläppen och en del utav det är våra resevanor. Den största miljöboven idag är våra transportmedel och just bil har varit en stor bov i dramat: växthuseffekt. Nu har dock nya rapporter kommit att påvisa att ökningen av flygresor även har en stor effekt på vår miljö och att om vi inte gör något så kommer flygen att släppa ut lika stor mängd koldioxid som biltrafiken. Något som skulle vara förödande för vår miljö, visserligen har biltrafiken minskat i utsläpp de senaste åren, men flygen har ökat:

Siffran ska jämföras med utsläppen från samtliga 4,3 miljoner personbilar i Sverige under samma år: 12,5 miljoner ton koldioxid. Siffran hade sjunkit till 12,1 miljon ton 2009.

Flygresandet däremot har ökat kraftigt på senare år – och därmed utsläppen. Vi reser allt längre bort, särskilt till Thailand.

– En Thailandsresa ger närmare 2,5 ton koldioxidekvivalenter per person. Det är ungefär lika mycket som 1 500 mils körning med en normalstor bensinbil, säger Jonas Åkerman, som forskar vid avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH.

Olika anledningar till att resa

Vi har olika anledningar att resa och alla resor vi gör är inte utomlands och forskning har visat att ett charterflygplan som är fullproppade med resenärer utgör ett mindre hot än ett flygplan med tomma platser. Vi reser allt mer på korta nöjesresor till exempelvis Prag för en kasinoresa, något som inte är nödvändigt då Betsson har det bästa casinospel med CasinoEuro. Man kan alltså stanna hemma, roa sig och vinna pengar utan större påverkan på vår miljö.