Miljövänlig uppvärmning – här är tipsen

Svenskar har blivit allt mer miljömedvetna när det gäller hem och hushåll där den klimatsmarta uppvärmningen står i centrum. Det handlar helt enkelt om att skapa ett på flera plan optimalt inomhusklimat med utgångspunkt i miljön.

I den här artikeln ger vi dig konkreta tips på väg mot en mer miljövänlig uppvärmning hemma. Hur du bäst införskaffar värmepump, vilka system som är att prioritera, men även andra faktorer som påverkar din klimatsmarta vardag.

Köpa rätt värmesystem

När du står inför valet av värmepump är tipset att utgå från bostadens förutsättningar eftersom olika fastigheter har olika behov. Var du bor samt vilka möjligheter som finns på din ort spelar roll när det gäller valet av uppvärmningssystem. Ett stående tips är att införskaffa din klimatsmarta uppvärmning på nätet via e-klok eller någon annan ledande energiexpert. Det ger dig möjligheten att på en och samma plats jämföra olika typer av system för att få ett optimalt inomhusklimat. Att svenskar handlar mer på nätet är i det här laget ett känt faktum – inte minst i dessa pandemitider.

Precis som exempelvis vitvaror kan du idag hitta produkter som är energimärkta, vilket indikerar att de minskar miljöbelastningen. Välj därför med fördel värmepumpar eller andra uppvärmningsprodukter som garanterar en energismart användning. Idag har du dessutom möjlighet att använda olika system samtidigt, till exempel både pellets och sol. På Energimyndighetens hemsida beskrivs den här typen av kombination som ett optimalt alternativ med citatet:

– Då får du större flexibilitet och blir mindre sårbar.

Glöm inte bort att hela din vardag spelar en viktig roll när det gäller ett mer energismart leverne. Världsnaturfonden WWF listar saker du kan göra som på olika sätt bidrar till en mer hållbar och miljövänlig vardag.