Var rädd om miljön!

De senaste åren har vi blivit mer miljömedvetna än vi någonsin varit tidigare. Det är givetvis positivt, men det beror också på att det är först nu vi börjat förstå hur pass illa däran vår miljö och natur är. Det märks inte minst på de klimatförändringar som sker, på polarisen som smälter och somrar som blir extremt varma samtidigt som vintrarna blir isande kalla. Men det är inte för sent än, om vi fortsätter i den miljömedvetna riktning vi påbörjat kommer vi att kunna rädda vår vackra planet. Det gäller bara att vi alla och envar drar vårt strå till stacken och inte tänker att ”men jag kan inte påverka vår miljö, det är ingen idé att jag återvinner/använder energisnåla glödlampor/åker kollektivt” och så vidare.
 
Två händer som håller i en planta
 

Tänk grönt i din vardag

Det finns saker vi alla kan göra och tänka på i vår vardag för att få ett grönare liv och en gladare miljö. När vi handlar i matbutiken till exempel, finns det en del saker vi kan tänka på för att göra en stor miljöinsats. Och det krävs inga nördkunskaper för att göra detta! Något av det bästa man kan göra för att äta miljösmart är att äta en massa vegetarisk mat. Vill man ändå äta kött ska man välja ekologiskt eller svenskt naturbeteskött, vilket är kött från djur som fått beta i svenska hagar. En annan sak man kan tänka på är att handla ekologiskt så långt det är möjligt. Det ger friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och större trivsel för fåglar och blommor.

Ta vara på luften

Vindkraft är en så kallad förnybar energikälla, där energi utvinns ur vinden i en strömmande luftmassa i atmosfären. Att den kallas förnybar beror på att luft ju är en oändlig resurs, som aldrig kommer att ta slut. I Sverige har man utnyttjat vindkraft framför allt på ställen där vattenkraft saknats, som till exempel på Öland. Där använde man tidigare väderkvarnar, vars främsta syfte var att mala säd, för detta ändamål. Även om vindkraftverk inte avviker från kvarnarnas sätt att utnyttja vinden så är de tekniskt sett mer utvecklade.